Tervetuloa

Miksi haukalla on katse? Haukka on petolintu, jonka selviytyminen riippuu pitkälti sen kyvystä nähdä tarkasti. Ihmisen silmä ei arvioitavissa olevassa tulevaisuudessa tule
saavuttamaan samaa näkemisen kykyä, riippumatta siitä, kuinka tarkoiksi
leikkausmenetelmät kehittyvät. Tämä johtuu verkkokalvojen aistinsolujen erilaisesta järjestymisestä ja tiheydestä, ei pelkästään sarveiskalvon ja väliaineiden ominaisuuksista. Mikään ei kuitenkaan estä asettamasta tavoitteita.

Tämä sivusto sai alkunsa tiedon tarpeesta. Huomasin, että taittovirhekirurgiaa käsittelevät sivustot koostuvat sekä Suomessa että ulkomailla yritysten kohtuullisen kiiltokuvamaisesta materiaalista sekä keskustelupalstojen ymmärrettävästi pinnallisesta tiedosta. Riittävän yleistajuinen, mutta silti tiedon etsijää aliarvioimaton lähde puuttuu.
Tarkoitukseni on kehittää Haukankatse-sivustoa hiljalleen vuosien kuluessa laajaksi taittovirhekirurgiaa käsittelevän tiedon lähteeksi, joka olisi kaiken lisäksi helppokäyttöinen ja tarjoaisi myös viitteet syventävään tiedonhankintaan.

Tarkoitusperäni ovat toki itsekkäät, koska ohjaan potilaani sivustolle lukemaan haluamansa määrän leikkausta koskevaa tietoa. Tutustuttuaan tähän materiaaliin heidän on helpompi kohdentaa kysymyksensä, ja siten aikaa voidaan käyttää muuhun, potilasta enemmän hyödyttävään toimintaan. Samasta syystä sivusto on vuorovaikutuksellinen.

Sivusto on tarkoitettu myös taittovirhekirurgiaa harjoittavan kollegakunnan käyttöön: he voivat tarvittaessa ohjata potilaat lukemaan tietoa täältä. Lisäksi monilla kollegoilla saattaa olla asioista esimerkiksi syvempi teoriapohjainen tietämys tai toisenlaiset näkökannat asioihin: mikä tahansa lisäys, tietoaineiston syventäminen tai muutosehdotus käsitellään vakavasti kirurgifoorumissa ja lääketieteellisen diskussion jälkeen tarvittavat muutokset tehdään sisältöön. Vastaavalla tavalla lukijoiden toiveet ja kysymykset otetaan huomioon käsiteltävien aiheiden valinnassa.

Parhaassa tapauksessa tästä sivustosta kehittyy vuosien kuluessa wikipediatyyppisesti toimiva ja yhteisin ponnistuksin kehittyvä taittovirhekirurgian yleisesitys, jota sekä ammattilaisten että potilaiden on mukava käyttää.

Tiedon ja hoitokäytäntöjen kehittyessä sisältö muokkautuu vastaamaan asioiden ja käsitysten kulloistakin tilaa ja siksi sisältöä tulee kohdella vain väliaikaisena tiedon aihiona. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Helsingissä 22.11.2010

Jarno Ylitalo
Silmätautien erikoislääkäri
FEBO, Fellow of European Board of Ophthalmology

Kollega, lue myös tämä tervehdys ->

Yksi vastaus artikkeliin: Tervetuloa

  1. Paluuviite: Veitsen alle | Too big to be me

Jätä kommentti