Johtavan silmän määrittäminen – testaa itse

Lue päivitetty artikkeli LaserTrustin sivuilta >>

Johtavan silmän määrittäminen ei ole vaikeaa. Tässä yksinkertainen testi, jonka voit tehdä itse:

  1. Ota käteesi A4-kokoinen paperi, jonka keskelle on tehty noin 1,5 -2,0 cm pyöreä reikä.
  2. Nosta paperi kahden suoraksi ojennetun kätesi pitämänä suoraan eteesi ja etsi reiän läpi jokin ennalta päättämäsi kohde joka sijaitsee yli neljän metrin etäisyydellä.
  3. Sulje toinen silmä, sitten avaa se ja sulje vuorostaan toinen silmä.
  4. Tulkitse tulos: se silmä, jota sulkiessa kohde hävisi reiästä, on johtava silmäsi.

Yleensä silmän johtavuus määräytyy jo varhaisen lapsuuden aikana. Johtavaksi valikoituu silmä, jolla on tuona hetkenä optisesti parhaimmat ominaisuudet ”paljaaltaan” (vauvahan ei käytä silmälaseja). Tätä sanotaan dominanssiksi, ja se säilyy läpi elämän. Dominanssi voi olla vahvaa tai heikkoa. Heikossa dominanssissa kumpi tahansa silmä voi toimia johtosilmänä. Edellä kuvatussa testissä se ilmenee siten että silmät ovat lähes vuorotellen johtavia. Yleensä kuitenkin johtavuus on vahvaa ja edellä kuvattu testi antaa ilman poikkeamia aina saman silmän johtosilmäksi.

Myoopit potilaat ovat joskus ihmetelleet, miksi se silmä, jossa on enemmän miinusta, onkin johtava. Asianhan luulisi olevan päinvastoin. Tälle asianlaidalle, että todellakin useimmiten suuremman likitaitteisuuden omaava silmä on johtosilmä, on selitys, joka pohjaa siihen, että yleisimmin silmien eriparisuuden määrä, jos sitä on ollut syntyessä, säilyy läpi elämän.

Aivan vauvana ihmisten silmät ovat kaukotaitteisia, koska silmät ovat vielä kooltaan pieniä ja siten lyhyitä. Eriparisuus on myös tässä hyperooppisessa vaiheessa olemassa. Nyt vähemmän hyperooppinen silmä näkee paremmin, ja se valikoituu johtosilmäksi. Myöhemmin, iän karttuessa, silmien kasvaessa ja niiden pituuden lisääntyessä ne muuttuvatkin likitaitteisiksi. Tällöin se silmä, jossa oli vähemmän hyperooppisena otollisemmat olosuhteet näkemiseen, onkin nyt enemmän myooppi eli siinä on suurempi miinuksen määrä.

Lisää johtavasta silmästä, silmien taitteisuuden mukautumisesta ja monovisionista voit lukea tästä toisesta artikkelista.

Kategoria(t): Esitutkimus, Yleistä taittovirhekirurgiasta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti