Piilolinssien käyttö ennen leikkausta

Lue päivitetty artikkeli LaserTrustin sivuilta >>

Leikkaukseen tulijan on syytä olla käyttämättä piilolinssejä vähintään viikon ajan ennen leikkausta. Aiemmin silmien lepoaika piilolinssien käytöstä oli useita viikkoja. Tämä varoaika johtuu siitä, että piilolinssien käyttö muuttaa hieman sarveiskalvon etupinnan konfiguraatiota ja säännönmukaisesti silmät antavat refraktioksi hieman todellista suurempia miinuksia. Silmässä voi olla esimerkiksi -0.35 – -0.50D enemmän myopiaa verrattaessa samaa silmää tilanteessa, jossa piilolinssien viimeisestä käyttökerrasta on useita päiviä. Viimeinen hienosäätö leikkausohjelmaan tehdään ennen toimenpidettä. Luonnollisesti leikkaustulos on sitä tarkempi, mitä luonnollisemmassa tilassa silmien pinta on niitä tutkittaessa.

Aiemmin suositeltiin varoajaksi useita viikkoja, mutta tarkastettuani aktiivisten (joka päivä) piilolinssin käyttäjien taitteisuuden muutoksia siitä kun piilolinssi otetaan viimeisen kerran pois silmästä, päädyin viikon kestävään lepoaikasuositukseen, mikäli sidekalvolla ei ole piilolinssien käytöstä syntyneitä muutoksia. Tällöin tauon pituus määritellään erikseen.

Tietenkin jokainen potilas on yksilö ja tarkastuksessa voi tulla muunkin tyyppisiä suosituksia potilaalle. Satunnaiskäyttäjällä (pari tuntia pari kertaa viikossa) taitteisuudenvaihtelut ovat käytännössä mittaustarkkuuden rajojen ulkopuolella jo muutaman tunnin kuluttua piilolinssin poistamisesta. Näillä potilailla ei myöskään ole milloinkaan piilolinssin käytöstä aiheutuneita sidekalvomuutoksia.

Varsin tavallinen tilanne leikkaukseen tulevalla potilaalla on se, että silmät eivät kerta kaikkiaan enää siedä piilolinssien käyttöä. Se tarkoittaa sitä, että piilolinssit alkavat ”tuntumaan” jo muutaman tunnin käytön jälkeen, silmät punoittavat helposti ja tuntuvat kuivilta. Myös lähtökohtaisesti kuivasilmäisillä potilailla on kumuloituvia vaikeuksia piilolinssien kanssa. Nämä potilaat ovat kaikkein kiitollisimpia hoidettavia, koska parantuneen optiikan lisäksi myös asteittain paheneva etuosaoireilu loppuu.

Piilolinssien käytön riskeistä voit lukea tästä toisesta artikkelista.

Kategoria(t): Esitutkimus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti