Leikkauksen jälkeinen hoito

Lue päivitetty, laserleikkauksen jälkihoitoa käsittelevä artikkeli LaserTrustin sivuilta >>

Potilaat viettävät operaation jälkeen lepohuoneessa yleensä 1–1,5 tuntia. Aluksi silmät tuntuvat puutuneilta ja väsyneiltä ja niitä haluttaa pitää kiinni. Noin 20–30 minuutin kuluttua voi esiintyä tuikkimista ja lievää kirvelyä. Joillakin potilailla tämä tuntuu voimallisempana ja heillä silmät voivat myös vesiä. Silloin silmiin  joudutaan laittamaan vielä yhdet puudutustipat.

Kaikilla oireilu kuitenkin loppuu noin tunnin aikana. Kun kirvely on loppunut, lääkäri tarkastaa tilanteen, ottaa pois piilolinssit ja lähettää potilaan apteekkiin hakemaan tippoja. Jos kaikki on jo valmista, voi potilas kotiutakin tai palata vielä lepäilemään lepohuoneeseen. Joissain harvinaisissa tapauksissa suojaavan piilolinssin voi poistaa myös vasta seuraavana päivänä, mutta näin toimitaan jokseenkin harvoin.

Leikkauksen jälkeisinä päivinä potilas voi soittaa lääkärille ja tulla näyttäytymään, mikäli tarvetta tuntuu olevan, mutta muutoin voi seuraava tapaaminen olla noin kuukauden kuluttua. Jos tarvetta on, voi lääkäri määrätä kontrolleja esimerkiksi ensimmäiseen postoperatiiviseen päivään. Kaikki katsotaan tapauskohtaisesti kulloisenkin tarpeen mukaan.

Silmätippojen käyttö leikkauksen jälkeen

Kaikille potilaille kirjoitetaan antibioottia ja kortisonia sisältäviä silmätippoja. Niitä käytetään leikkauspäivänä noin tunnin välein viisi kertaa ja leikkauksen jälkeisenä päivänä viisi kertaa päivän mittaan. Tämän jälkeen tippoja käytetään harvemmin. Lääkeaineellinen tippahoito loppuu noin viikon kuluttua leikkauksesta.

Kostutustippoja käytetään lääkeainetippojen lisäksi. Ohjeena on, että niitä ei voi käyttää liikaa. Päivisin kannattaa käyttää suhteellisen juoksevia tippoja, kuten esimerkiksi Oxyal. Yötä vasten sekä aamulla ensimmäiseksi käytettäväksi tipaksi sopii hyvin hieman viskoosimpi Oftagel. Kaikki kostutustipat kuitenkin toimittavat tehtävänsä. Paras tippa on se, jonka potilas kokee itselleen parhaiten sopivan.

Potilas saa pussissa mukaansa erilaisia tippoja näytepakkauksissa, niistä kokeilemalla on helppo valita omansa.

Kostutustippojen käyttöä suositellaan useiden kuukausien ajalle leikkauksen jälkeen. Silmät kyllä pärjäävät vähäiselläkin lisäkostuttamisella, mutta koska toimituksesta ei ole pientä vaivaa lukuun ottamatta mitään haittaa, niin tippoja kyllä kannattaa laitella aina kun muistaa. Yleensä kostuttavien tippojen käyttö jää vähemmälle noin 3–6 viikon kuluttua leikkauksesta, mutta lähtökohtaisesti kuivemmat silmät tarvitsevat niitä kyllä pidempäänkin. Jos jo ennen leikkausta kostutustipat ovat olleet käytössä, kannattaa ainakin sama frekvenssi säilyttää jatkossakin.

Tarkastukset

Lääkäri tarkastaa silmät aina tarvittaessa, ja leikkauspäivänä sovitaan aika myös varsinaiselle jälkitarkastukselle. Niin kauan kuin mitään seurattavaa on, lääkäri pitää potilaan seurannassa. Nämä käynnit ovat maksuttomia. Se käynti, jolla lääkäri toteaa kaiken olevan kunnossa ja potilas on samaa mieltä, on jälkitarkastus. Silloin printtaan potilaan mukaan kaikki hoitoprosessia koskevat tiedot topografioineen ja kirjoitan loppuraportin. Tämä käynti laskutetaan ja se maksaa noin 70–100 euroa. Kela palauttaa osan maksusta.

Tämän jälkeen potilas voi tarvittaessa varata aina ajan minulle ja tilannetta tarkastellaan siten potilaslähtöisesti lisää. Suunnitelluista vuosittaisista kontrolleista ei itse asiassa hyödy potilas siinä määrin, että rutiinikontrolleja kannattaisi pitää kaikille ohjelmoituna.

Jos mitään seurattavaa todetaan leikkauksen jälkeen, esimerkiksi jäännöstaittovirheen (linkki) poistamistarpeen evaluointia varten, koko seuranta ja siihen liittyvät toimenpiteet ovat maksuttomia, kunnes koittaa edellämainittu jälkitarkastuspäivä, vaikka siihen pääsemiseen tarvittaisiin kuukausien seuranta tai lisätoimenpiteitä.

Hoitoprosessissa kerätty tieto säilyy, ja sitä voidaan käyttää hyväksi vaikka vuosienkin kuluttua leikkauksesta. Esimerkinomaisesti, jos ei-ikänäköiseltä on poistettu likitaitteisuus ajallaan ja hän on tullut ikänäkö-ikään, voidaan väistyvän silmän likitaitteistamismahdollisuudet nähdä suoraan tietokoneelta (mm läpän paksuus), kun ikänäköaika koittaa vaikkapa 15 vuotta myöhemmin.

Kategoria(t): Taittovirhekirurgiset menetelmät, Yleistä taittovirhekirurgiasta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti